Helt amazing glutenfri pizzadeig
Flere og flere får dessverre cøliaki eller er intollerant til gluten, derfor har jeg begynt å eksperimentere med glutenfritt “mel”.
I denne oppskriften er det viktig å huske at siden vi må ikke aktivere gluten proteinen som tar tid, kommer vi til å bruke mindre tid i hele prosessen.
Det er også viktig å ta i betraktning de følgende:
Vannet må være kaldt
Deigen må kjøles ned før vi lager pizzakuler ellers blir det alt for sticky å håndtere den
Du må bruke K-spaden og ikke deigkroken
Om vi skal lage glutenfritt pizzadeigen i tillegg til vanlig pizzadeig, f.eks for en gjest, er det best å lage glutenfritt pizzadeigen først.
Kun når vi er ferdig med hele prosessen kan vi da begynne å lage vanlig pizzadeig.
Rydd litt plass i kjøleskapet, vi skal nå lage en fantastisk pizzadeig som skal heve der mellom 4 til max 24 timer!
For å lage 6 pizzaboller av cirka 280gr per pizzakule, trenger du:
1000g glutenfritt mel. - Jeg bruker Caputo Fioreglut
800gr kaldtvann (burde være max 16/18 grader)
1/3 teskje tørrgjær - cirka 3gr. (jeg bruker Caputo tørrgjæer, men Idun blå funker bra også)
35gr salt
35ml olivenolje
Bruk gjerne pizzakalkulator jeg har laget under her om du må lage flere eller mindre:
Glutenfritt pizzadeig Kalkulator
Hvetemel: 495 gram
Vann: 345 gram
Salt: 7.5 gram
Gjær: 1 stk.
Olivenolje: 7.5 gram
Jeg anbefaler å bruke en kjøkkenmaskin, siden vi trenger å blande sammen deigen ganske hardt.
STEG 1
Hell hvetemel i kjøkkenmaskin bolle, samt tørrgjær, hele vannet, og salt.
Start kjøkkenmaskinen på middels innstilling og la den blande sammen deigen for 5 minutter.
STEG 2
Etter 5 minutter, hell olivenoljen i bollen.
Deigen blandes da for 2 minutter til på middels nivået i kjøkkenmaskinen.
Om olivenolje blander ikke seg i deigen fordi deigen er spredt rundt kantene, bruk gjerne en slikepott for å dra alt tilbake i midten av bollen.
STEG 3
Når deigen er klar, setter vi den i et mindre bolle og i kjøleskapet for en halv time/45 minutter
Vi gjør dette for å kjøle ned deigen slik at det blir enklere å lage pizzakuler.
STEG 4
Etter 30/45 minutter i kjøleskapet, vi tar pizzadeigen ut av kjelen og deler den i 280 gram pizzakuler og setter dem i oppbevaringsbokser, og så i kjøleskapet igjen for 4 til 24 timer.
STEG 5
Hent pizzakulene fra kjøleskapet 60 til 90 minutter før du må lage pizza, og nyt en fantastisk deig!