Fantastisk napolitansk pizzadeig oppskrift!
Prøv den nye, oppgradert oppskriften - Oppdatert den 17. mars 2024 -
Prøv den nye, oppgradert oppskriften - Oppdatert den 17. mars 2024 -
I de siste årene har jeg laget hundrevis av pizza og i denne post deler jeg oppskrift for å lage min favoritt pizzadeig som er veldig enkelt å jobbe med.
I følge Napolitansk oppskriften, for å lage en god pizzadeig trenger vi kun fire ingredienser: hvetemel, gjær, salt og vann, men jeg bruker også bittelitt olivenolje.
Jeg synes at det burde også nevnes de kanskje to viktigste ingredienser, nemlig tid og temperatur.
Så rydd litt plass i kjøleskapet, vi skal nå lage en fantastisk pizzadeig som skal heve der i minst 24 timer!
For å lage 6 pizzaboller av cirka 280gr per pizzakule, trenger du:
1000g hvetemel. - Du kan vel bruke 100% hvetemel, men gjerne bland 300gr hvetemel tipo “00” (jeg bruker Caputo “Saccorosso” som du finner på Meny, men vanlig hvetemel funker bra også.) og 700gr hvetemel tipo “0” (denne typ mel er mindre prosessert og har oftere mer proteiner).
660gr kaldtvann (burde være max 16/18 grader)
1/3 teskje tørrgjær - cirka 3gr. (jeg bruker Caputo tørrgjæer, men Idun blå funker bra også)
22gr salt
Bruk gjerne pizzakalkulator jeg har laget under her om du må lage flere eller mindre:
Pizzadeig kalkulator
Hvetemel: 495 gram
Vann: 345 gram
Salt: 7.5 gram
Gjær: 1 stk.
Jeg anbefaler å bruke en kjøkkenmaskin, da vi trenger å blande sammen deigen for minst 15 minutter.
STEG 1
Hell hvetemel i kjøkkenmaskin bolle, samt tørrgjær og 2/3 av vannet.
Start kjøkkenmaskin på laveste innstilling og la den blande sammen deigen for 3 til 5 minutter.
Deigen ser litt tørr ut, den er vanlig.
STEG 2
Smelt salt i resterende vannet og hell den litt og litt i deigen.
Det er viktig å ikke sette inn resten av vannet med en gang, vi må helle den ut litt og litt.
HVORFOR GJØR VI DETTE?
Fordi når vi knitter pizzadeigen, friksjon av kjøkkenmaskinsblader øker temperaturen til deigen, vi bruker derfor vannet til å avkjøle deigen. OBS: Deigen skulle aldri være varmere enn 26 grader.
Blandingsprosess må vare minst 15 minutter, men jeg ofte bruker 20 minuter tilsammen.
Jeg nevnte at vi trenger tid!
STEG 3
Når deigen er klar, setter vi den i en stor, romtemperert, kjele med en våt klut over.
Kluten gjør at deigen tørker ikke seg med luft.
Vi lar den stå urørt 1,5 til 2 timer i kjelen i romtemperatur (cirka 20/22 grader). Om det er sommer og derfor varmere temperatur på kjøkkenet, deigen kan slappe av i mindre tid, men det er viktig at blir litt større i størrelsen.
STEG 4
Etter 1,5 til 2 timer med heving skulle deigen ha blitt litt større, BRA! :)
Vi tar pizzadeigen ut av kjelen og kutter den i 280 gram pizzakuler og setter de i en kakeform med lokk, pass på å gi kulene nok rom for når de skal heve.
Ser pizzakuler sånn ut, er de et bra tegn på at du kommer til å få en god og luftig pizzadeig etter 24 timer heving.
Pass på at luftbobler sprekker ikke.
STEG 5
La pizzakulene heve i kjøleskapet minst 24 timer, helst 48.
STEG 6
Hent pizzakulene fra kjøleskapet 60 til 90 minutter før du må lage pizza, og nyt en fantastisk deig!